Afghanske flygtninge kommer til Holstebro i aften

Ved middagstid i går fik Holstebro Asylcenter meddelelsen om, at de i aften modtager 83 flygtninge fra Afghanistan. Det har skabt travlhed på asylcentret, som nu arbejder på højtryk for at give flygtningene den bedst mulige velkomst.

Af Ida Elisabeth Karlsen

Holstebro Asylcenter modtager i aften 83 flygtninge. Det sker fordi situationen i Afghanistan er eskaleret siden USA den 31. august meddelte, at de ville trække deres tropper ud af Afghanistan. Taliban har overtaget magten i store dele af Afghanistan, derfor flygter mange nu ud af landet. Et fly med 300-400 passagerer, som henholdsvis er danske og afghanske statsborgere, har kurs mod Danmark. Derfor modtager Holstebro Asylcenter i aften flygtninge, som skal bo der på ubestemt tid.

Ifølge Lars Vestergaard, som er kommunikationskonsulent ved Asylcenter Vesthimmerland, har flygtningene indtil i dag opholdt sig i Sandholmlejren. Det er primært familier, som i aften skal indkvarteres på asylcentret.

De nye beboere skal bo i nederste etage i bygningen. Foto: Ida Karlsen.

Uventet ankomst

Det kom som en overraskelse for Asylcenter Holstebro, at de skulle modtage flygtninge, da de ifølge Lars Vestergaard ikke regnede med, at deres asylcenter kom i spil, på trods af den kritiske situation i Afghanistan.

Selvom de blev taget på sengen, har asylcenteret dog hurtigt fået alle mand på dæk. Ifølge Per Lund, der er afdelingschef på Asylcenter Holstebro, arbejder de nu på højtryk for at blive klar til i aften. Heldigvis har medarbejderne stor erfaring med at gøre asylcentret klar på rekordtid. Indtil videre er de praktiske opgaver den største arbejdsbyrde, men Per Lund bekræfter, at de efterhånden er ved at være klar til at give flygtningene en god velkomst.

”De nuværende beboerne har været rigtig gode til at hjælpe. Det samme gælder Røde Kors og alle vores medarbejdere”, siger han.

Asylcenteret rummer i forvejen 120 beboere, som også bliver berørt af de nytilkomne flygtninge. Men kapaciteten overskrides ikke, og der vil stadig være plads til yderligere flygtninge på et senere tidspunkt.

Behandles på lige fod med andre

I Holstebro Kommune har man god erfaring med at håndtere flygtninge. Her lægges der vægt på at behandle dem på lige fod med resten af borgerne.

”Vi har haft rigtig fin succes med at have den tilgang til det. Jo hurtigere de får en almindelig dagligdag, jo bedre,” siger erhvervs- og arbejdsmarkedschef i Holstebro Kommune, Søren Landkildehus.

Hvis de flygtninge, som indkvarteres i aften, får midlertidigt ophold i Danmark, og bliver boligplaceret i Holstebro, overtager kommunen ansvaret for, at de får tilbudt jobmuligheder og danske uddannelsesmuligheder. De skal også introduceres til den kulturelle sammenhæng, som vi har i Danmark. Tilgangen til at behandle flygtningene på lige fod med resten af borgerne, skete ifølge Søren Landkildehus i 2016, hvor man siden har set positive resultater med dette.