Holstebro Kommune prioriterer økonomi højere end ældres mulighed for demokratisk deltagelse

Holstebro Kommune afviser Ældrerådet i Holstebros forslag om at afholde fremmødevalg i stedet for brevstemmevalg. Ældrerådet retter kritik af kommunen og dets prioriteringer. Kommunen begrunder afvisningen med dårlig økonomi i ældresektoren.

Af Konrad Cornelius Rasmussen

Holstebro Kommune vil fortsat blive ved med at afholde brevstemmevalg ved ældrerådsvalget, selvom tal fra Danske Ældreråd viser, at indførslen af fremmødevalg få stemmeprocenten til at stige med mellem 20 og 30 procent, end hvis man fortsat anvender brevstemmevalg. Stemmeprocenten i Holstebro var 45 procent ved sidste ældrerådsvalg i 2017. Ifølge Karsten Filsø (SF) og Søren Olesen (O), der er medlemmer af økonomiudvalget i Holstebro kommune, bunder afvisningen i, at økonomien og udgifterne, der kommer ved oprettelse af endnu et fremmødevalg, ikke opvejer fordelene ved at få hævet stemmeprocenten blandt borgere over 60 år. De to politikere husker ikke tallene for, hvor meget det vil koste at afholde fremmødevalg. Karsten Filsø (F) menes at huske et tal omkring et par hundrede tusind, hvorimod Søren Olesen nævner tal omkring en million kroner.

Mette Bille, næstformand i Holstebro Ældreråd, stiller sig uforstående over for politikernes prissætning.

”Det virker som om, at politikerne bare slynger spådomme ud, når de snakker om de udgifter, der vil være ved et eventuelt fremmødevalg. Vi, i Ældrerådet, er ikke blevet præsenteret for nogen konkrete tal, så det klinger hult”, siger Mette Bille.

Søren Olesen (O), der er medlem af økonomiudvalget, forstår godt frustrationen fra Ældrerådet, men han køber ikke præmissen. Han er enig i kommunens beslutning om at afholde brevstemmevalg fremfor fremmødevalg.

”Vi kæmper med et stort underskud på ældreområdet, så jeg forstår godt, at man ikke prioriterer at få en højere stemmeprocent til ældrerådsvalget,” siger Søren Olesen (O).

Ældreordføreren fra Dansk Folkeparti, Karina Adsbøl, deler ikke sin partifælles holdning.

”Jeg undrer mig over, at kommunen ikke prioriterer de ældres mulighed for at deltage i det lokale demokrati. Det er ikke noget penge skal stå i vejen for”, siger Karina Adsbøl (O).

Ifølge forvaltningen i Holstebro kommune, så findes der ingen konkrete tal for, hvor meget det ville koste at afholde fremmødevalg. Kommunen meddeler, at der vil være flere udgifter ved afholdelse af fremmødevalg end ved brevstemmevalg.

Danske Ældreråd kalder det et ”demokratisk problem”

Ifølge ”Danske Ældreråd”, vil det gavne alle parter, hvis Holstebro Kommune vælger at afholde et fremmødevalg. I organisationen deler man derfor Holstebro Ældreråds frustration.

” Når de folkevalgte ældreråd tages med på råd, får kommunerne vigtig viden om, hvilken virkning de kommunale initiativer har for ældres livsbetingelser”, skriver Danske Ældreråd i et skriftlig svar.

Danske Ældreråd mener, at en højere stemmeprocent får de ældre borgere til at føle sig mere som en del af det lokale demokrati. De argumenterer for, at jo flere ældre man får til at stemme, desto bedre bliver de repræsenteret i lokalsamfundet.