Krisecenter jubler over kriminalisering af stalking

På Holstebro Krisecenter ser man positivt på en ny politisk aftale, som blandt andet sikrer, at stalking får sin egen særskilte bestemmelse i straffeloven.

Af Nicholas Jensen

I går kom det frem, at regeringen har indgået en ny aftale med flere samarbejdspartier om at kriminalisere stalking ved at oprette en særskilt bestemmelse på området i straffeloven. I alt indeholder aftalen 14 nye initiativer, som skal være med til at forhindre udbredelsen af problemet i Danmark.

På Holstebro Krisecenter, der hver dag hjælper kvinder, som bliver udsat for eksempelvis stalking, er de glade for, at man endelig har indset, at der er behov for et større fokus på området.

Desuden vil den nye aftale gøre arbejdet lettere for både ansatte og frivillige, da flere kvinder kommer til at opnå en større selvtilfredsstillelse ved at få fortalt, at det, de bliver udsat for, er kriminelt. Det mener Karin Houmann, som er daglig leder af krisecentret i Holstebro.

”Det er et godt arbejdsredskab for os, at vi endelig kan gøre især kvinder opmærksomme på, at de bliver udsat for noget kriminelt, hvis de føler sig overvåget,” siger hun.

En sejr indenfor området

Tidligere har man kun kunnet straffe folk efter tilholdsloven, men det laver den nye aftale om på, da stalking nu bliver set som en forbrydelse på linje med fysisk og psykisk vold, hvor strafferammen lyder på op til tre års fængsel.

På Holstebro Krisecenter synes man, at aftalen er en sejr for de mennesker, der oplever at blive udsat for forskellige former for vold. Desuden forventer man, at flere vil turde at stå frem, da ændringen af loven vil skabe en større tryghed i befolkningen.

”Det vil helt sikkert skabe en større tryghed blandt dem, der oplever at blive udsat for det her (stalking, red.). Det er en sejr indenfor området,” siger Karin Houmann.

I Holstebro har man ikke præcise tal over, hvor mange af de kvinder der henvender sig, som rent faktisk bliver udsat for én eller flere af de ting, der hører under fænomenet stalking. Alligevel ser de på problemet med stor alvor, og man er glad for, at man formentlig nu kan være i stand til at yde endnu bedre hjælp til dem, som tager kontakt til centret.