Kyniske kattemord hærger Holstebro

Halve haler, store dyrlægeregninger og angreb med hagl- og jagtgevær. I Holstebro Kommune er de lokale katte under angreb. Nu råber en række borgere om hjælp, og politikerne er klar til at lytte.

Af Oliver Morell

Et splittet syn på kattens overtrædelse af loven, har skabt heftig debat i Holstebro Kommune. Det har ført til angreb, hvor flere katte er kommet hjem med slemme skader, eller overhovedet ikke er vendt tilbage. Konsekvenserne af de mange angreb er ikke til at tage fejl af.

Haglgevær og havesakse

I den lokale facebookgruppe med næsten 700 medlemmer ”fundet og savnet katte/dyr Holstebro”, er der i løbet af den seneste måned blevet efterlyst 14 katte, imens særligt ét opslag har skabt røre i en anden lokal facebookgruppe med over 6.000 medlemmer. Her fortalte Honey Kristensen, hvordan familiens kat, Sushi, var blevet skamskudt flere gange, hvilket i sidste ende betød, at katten måtte aflives. Et opslag, der har fået næsten 700 interaktioner. Nu håber hun, at opslaget kan være med til at starte en debat.

”Der var flere huller i hende. Dyrlægen mener, at hun er blevet skudt flere gange. Hun er blevet skudt i albuen, og patronen er fløjet ud af hendes brystparti”.

Siger Honey Kristensen til HolstePost.
Man kan se metalfragmenter på røntgenbilledet og albuen er blevet splintret. Foto: Privatfoto.

De fleste skudepisoder sker med haglgevær, og derfor kan politiet ikke stille noget op med anmeldelserne, da hagl ikke kan spores til en gerningsmand. En anden borger fik også beskeden fra dyrlægen, at familiens kat fik skåret noget af halen af med en havesaks. Organisationen Kattens Værn udtaler, at de meget gerne vil prøve at hjælpe med problemet, men aldrig har haft en aftale med Holstebro Kommune.

Politikerne er klar til at lytte

Over 60 procent af landets kommuner, samt fire ud af seks af Holstebros nabokommuner, samarbejder med Kattens Værn, og her lyder det, at de danske kommuner afsætter et sted mellem 30.000 til 100.000 kroner årligt fra det kommunale budget for en aftale med organisationen. Her kan Kattens Værn blandt andet hjælpe med indfangning af katte, der er forsvundet fra egen matrikel, og i sidste ende aflevere kæledyret til dyrlægen, hvor ejeren står for at betale regningen.

Budgetteringen til Kattens Værn er noget som to af politikerne i byrådet er interesseret i at diskutere, hvis problemet bliver anset som stort nok.

”Kattens Værn er velkomne til at kontakte mig. Jeg synes vi skal have fokus på det, men det er også et prioriteringsspil. 100.000 kroner er jo penge, vi sidder og vender og drejer i den her sammenhæng, men selvfølgelig lyder det interessant”.

Fortæller Rasmus Gamst Beltofte fra Radikale Venstre, der samtidig er klar til at tage emnet op på det kommende byrådsmøde.

Socialdemokratiets Lene Dybdal er enig i, at selvtægt aldrig må være løsningen, men, at der kan være tale om en større problematik, hvor Kattens Værn ikke nødvendigvis kan løse alle problemerne.

”Jeg har ikke hørt om nogen henvendelser om problemet, men hvis jeg modtog en seriøs henvendelse fra en række borgere, ville jeg lytte til deres sag”.

Udtaler Lene Dybdal (A) til HolstePost.

Tilbage hos Honey Kristensen har episoden med Sushi sat sine spor. For selvom hun synes, at katte skal have lov til at gå udendørs, tør hun ikke risikere endnu en tur til dyrlægen, og derfor får næste kat ikke lov til at komme ud. En holdning, der går igen hos de andre holstebroere, som har oplevet angreb mod deres katte, eller endnu ikke har set deres kat, efter flere måneders efterlysning.