På Jydske Dragonregiment i Holstebro mener ledelsen selv, at de har fået det skandaleramte samarbejde mellem ISS og Forsvaret til at fungere. Indlogerende er uenig.
Af Caroline Sofie Gede
Sidste efterår væltede det frem med sager om dårlige forhold på forsvarets kaserner landet over. Videoer af alt fra brunt vand i vandhanen og rå mad i kantinen til blodplettede lagner fik både fagforeninger og forsvarsminister Trine Bramsen til at gå ind i sagen.
Nu, et lille år senere, er kontrakten mellem ISS og Forsvarets Ejendomsstyrelse blevet ophævet pr. 1. april 2022. Men er forholdene på kasernerne blevet forbedret? Det mener presseofficer ved Jydske Dragonregiment i Holstebro, Erik Bøttger, som har set en forbedring i forholdene på kasernen.
Lokale løsninger gør en forskel
Ifølge Erik Bøttger skyldes succesen i Holstebro, at ISS-medarbejdere har været gode til at finde på lokale løsninger, når der er opstået problemer. En god dialog mellem parterne har ført til, en hurtigere udbedring ved fejl og mangler i bygningerne, samt en forbedring af maden i cafeteriet.
”Vi har taget problemerne op til samarbejdsudvalgsmøderne og fundet løsninger sammen. Derfor har vi ikke mødt voldsom kritik her i Holstebro”, fortæller han.
Standarden er generelt meget ringe
Tidligere overkonstabel af første grad, Daniel Hansen, boede indtil for nylig på Jydske Dragonregiment og kan ikke helt nikke genkendende til Erik Bøttgers udtalelser. Han har ikke oplevet en forbedring i forholdene på kasernen, siden der blev sat fokus på problematikken sidste efterår.
“Kvaliteten svinger, men standarden er generelt meget ringe,” fortæller han. “Der kan da godt have været et tidspunkt, hvor en pære var sprunget, og den blev skiftet med det samme. Men så har vi også haft tidspunkter, hvor vi har ventet et halvt år på at få noget fikset”.
Flere lokale aktører
Kontrakten mellem ISS og Forsvarets Ejendomsstyrelse er ophævet pr 1. april 2022, og ifølge teamleaderen for kommunikation i Hærens Konstabel og Korporalforening, Tea Petersen, er det stadig uvist, hvad der kommer til at ske med varetagelsen af ISS’ opgaver fremadrettet.
”Opgaverne skal i udbud igen, men jeg tror, vi ser, at opgaverne bliver brudt op og givet til flere lokale aktører”, fortæller hun.
Det ser Daniel Hansen gerne ske. “Min holdning har altid været, at der skulle noget mere lokalt til, for eksempel ved at få ansat nogle folk igennem forsvaret. Når det er et stort firma, som kører det, kommer de ikke selv ud og ser problemerne.”
Historien kort fortalt