Vrede borgere kritiserer Holstebro Byråd

Den 10. august stak Danmarks Naturfredningsforening en kæp i hjulet på en ny storstilet klimaplan, der skal sikre Holstebro Kommune mod oversvømmelser. Nu retter nogle af kommunens borgere en kritik mod byrådet og deres ringe involvering af borgerne i projektet.   

Af Magnus Garde-Strandberg

Et storstilet projekt om at sikre Holstebro Kommune mod oversvømmelser var endelig kommet på plads. Nu har Danmarks Naturfredningsforening sat projektet i bero, på grund af negative miljøkonsekvenser. Tidligere har nogle af kommunens borgere pointeret netop disse konsekvenser. En af disse borgere er biolog Flemming Kofoed, der i mange år har arbejdet i Holstebro Kommune, hvor han beskæftigede sig med netop Storå. Ifølge ham, finder man ikke en person, der ved mere om åen end ham selv. Igennem en årrække har Flemming Kofoed været aktiv i medierne, hvor han blandt andet tilbage i 2019 påpegede nogle af de problemer ved klimaplanen, som Danmarks Naturfredningsforening nu lægger til grund for at sætte projektet i bero.           

”De ønsker ikke min ekspertise. Jeg har haft udvalgsformanden på besøg herhjemme, men de tager ikke imod mine input”, siger Flemming Kofoed. 

”Det nytter ikke noget, hvis man som politiker glemmer, at borgerne er basis for hvordan en kommune fungerer”, afslutter han. 

Denne frustration er han ikke ene om. I Havekolonien Storå har man flere gange prøvet at stå i vand til navlen, og hilser derfor en løsning på oversvømmelserne velkommen. Dog er formand Kurt Thrue ikke tilfreds med den plan, som kommunen har udarbejdet. Han var tilbage i sommeren 2020 inviteret af kommunen til et møde, hvor de skulle komme med inputs og spørgsmål til planen. 

”Det var et fint møde, men der var ikke noget at komme efter. De hørte på os, men der var ikke noget af det vi kom med, som ændrede deres beslutning”, fortæller Kurt Thrue. 

I Holstebro Byråd er man ellers ikke bange for at inddrage borgerne, når der skal træffes beslutninger.  ”Det er ikke fordi vi ikke gerne tager imod input fra andre, men det er bare sådan, at vi ikke har fået nogen vi kunne bruge til noget”, forklarer Karsten Filsø, der er formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalg i Holstebro Byråd, SF.

Selvom borgerinddragelse er ønskescenariet i alle nye tiltag og planer i byrådet, er der ifølge Karsten Filsø nogle naturlige begrænsninger, når det gælder projekter som dette. Det anlagte projekt som Holstebro Kommune er blevet pålagt af EU, er, ifølge Karsten Filsø, for stort og alvorligt til, at man kan lægge det i hænderne på engagerede borgere, fremfor de eksperter der er sat på sagen. 

Skulle det vise sig, at Flemming Kofoed eller Danmarks Naturfredningsforening får sat en endegyldig stopper på projektet, er Karsten Filsø ikke bange for at stå med en lang næse.  

”Nej, det er jeg ikke bange for. Skulle det vise sig at være tilfældet, må vi handle ud fra det. Vi har meget ro i sindet, og mener, at det vi har lavet, er meget gennemarbejdet.” Afslutter Flemming Kofoed.