Er Jørgens grund købt eller solgt? På fjerde år afventer han stadig svar fra kommunen

Jørgen Poulsgaard ved ikke, hvad der skal ske med den del af hans grund, som Holstebro Kommune udlagde til erhvervsområde for fire år siden. Flere byrådsmedlemmer erkender, at kommunen bør forbedre kommunikationen med borgerne, når de udarbejder lokalplaner på borgeres grunde.

Skrevet af Katrine Dige Houmøller

Holstebro Kommune har i fire år udlagt et privat område i Ulfborg til et erhvervsområde. Dette uden at have en plan for området og uden at ekspropriere grunden.

“Jeg har brug for en afklaring. Enten overtager kommunen jorden, eller også sletter de deres forslag,” siger Jørgen Poulsgaard.

Byrådsmedlemmet Lene Dybdahl fra Socialdemokratiet begriber vigtigheden i, at byrådet melder ud til borgere, hvad kommunen har af planer for deres private grunde.

”Vi skylder Jørgen Poulsgaard og borgere generelt at give dem et svar på, hvad vi stiller op med deres arealer,” siger Lene Dybdahl (A), der er byrådsmedlem. Hun har et lokalt kendskab til sagen i Ulfborg.

Det er nu over fire år siden, at Jørgen Poulsgaards grund på fire hektar jord blev offentliggjort som et forslag til et nyt erhvervsområde. Han har løbende været i dialog med kommunen. Her har han efterspurgt et svar på, hvorvidt de tilstræber at købe hans grund, eller hvorvidt de ønsker at annullere forslaget om at gøre det til erhvervsmæssigt formål. Jørgen Poulsgaard har fortsat ikke modtaget et officielt svar. Den lange svartid undrer ham.

En kommunebestyrelse skal ifølge planloven hurtigst muligt udarbejde et forslag til en lokalplan og derefter fremme sagen mest muligt.

”Som jeg kan forstå, er der noget, der ikke fungerer, og det er vigtigt, at vi lærer af vores erfaringer,” siger Klaus Flæng fra Socialdemokratiet, der er formand for Teknisk Udvalg i Holstebro Kommune.

Udvalget beskæftiger sig blandt andet med byggerier, veje og trafik. Klaus Flæng (A) har ikke kendskab til det specifikke anliggende i Ulfborg.

”Just in case”

Jørgen Poulsgaard har meldt offentligt ud, at han på et tidspunkt ønsker at sælge sin ejendom. Derfor ønsker han ikke at have en uafklaret sag hængende over hovedet. Det kan have indflydelse på en kommende køber, hvis kommunen planlægger at bruge dele af hans område til erhvervsområde.

”Det peger på, at vi som kommune skal være meget skarpe på, om det er noget, vi mener, når vi udlægger et privatområde til erhvervsmæssigt formål, eller om vi bare bruger området just in case,” siger byrådsmedlemmet Lene Dybdahl (A).

For formanden for Holstebro Kommunes tekniske udvalg er der heller ingen tvivl.

”Jeg forstår godt, hvis ejerne af grundene føler, at vi pålægger dem en byrde,” siger Klaus Flæng (A).

Lokalplaner er kringlet stof, selv for politikere

Formand for Teknisk Udvalg i Holstebro, Klaus Flæng (A), fortæller, at kommunen i flere tilfælde udlægger områder i kommunen til erhvervsgrunde. Det sker i tilfælde af, at byen udvikler sig, og der pludselig bliver brug for nye erhvervsområder. Han pointerer også, at kommunen afventer at ekspropriere private grunde, hvis det skulle vise sig, at grundene ikke længere er essentielle som erhvervsmæssige formål.

”Det er et meget kringlet stof, og det kan være en lang og indviklet proces. Nogle gange så indviklet, at vi selv har svært ved at finde rundt i det,” siger formanden for Teknisk Udvalg, Klaus Flæng (A).

Når man overvejer at gøre et privat område til et erhvervsområde, foreslår Lene Dybdahl (A), at man går i dialog med borgeren og skaber et samarbejde. Man kan for eksempel sætte et skilt op på den pågældende grund, hvor der står, at arealet er til salg, og at grunden allerede er undersøgt og udarbejdet i en kommuneplan.

”Vi er nysgerrige på, om der er områder, hvor vi kan tænke anderledes,” siger hun.

Lene Dybdahl (A) fortæller, at der er politisk vågenhed på Jørgen Poulsgaards sag. I forbindelse med at kommunen skal revurdere kommuneplanen de næste måneder, vil kommunen træffe en beslutning om, hvorvidt de eksproprierer Jørgen Poulsgaards grund eller sletter forslaget.