I Holstebro Kommune har byrådet vedtaget et loft over, hvor mange tosprogede børn der må være i daginstitutionerne. Men det er endnu ikke klart, hvad denne regel kommer til at betyde for dagplejen.
Af Andrea Runge Kjær
Selvom der er under et år til, at de nye regler om tosprogede børn for alle daginstitutionerne i Holstebro Kommune træder i kraft, er dagplejerne i Holstebro fortsat i tvivl om, hvad det får af betydning for deres børn.
”Vi ved stadig ikke om reglen kommer til at gælde for den enkelte dagpleje, eller Dagplejen Holstebro som helhed,” siger Helle Bøgh, som er tillidsrepræsentant for Dagplejen Holstebro, der er en sammenslutning af alle dagplejere i Holstebro.
Det blev vedtaget i slutningen af maj 2021, at der fra 1. maj 2022 maksimalt må være 30 procent tosprogede børn i alle Holstebros daginstitutioner. Der er endnu ikke kommet retningslinjer for, hvordan reglerne skal implementeres.
Hvis det bliver besluttet at reglen skal gælde for den enkelte dagpleje, kommer det til at betyde, at der højest må være ét tosproget barn i hver dagpleje, fremgår det af et høringssvar som Dagplejen Holstebro har indsendt til Børne- og Familieudvalget.
Mange af kommunens daginstitutioner, blandt andre Dagplejen Holstebro, er bekymrede for, hvor grænsen for tosprogethed skal ligge.
Børne- og Familieudvalget har endnu ikke truffet en beslutning om, hvordan ”tosproget” skal defineres.
Per Albertsen (A), der er medlem af Børne- og familieudvalget, mener for eksempel ikke, at man er tosproget, hvis man har en svensk far og en dansk mor.
Politikerne ved ikke, om det kan være en fejl
For Per Albertsen (A) er det vigtigt, at de ansatte i kommunens daginstitutioner skal være trygge og inddrages i processen. Men spørger man Helle Bøgh, er dette ikke sket.
”Vi har ikke fået yderligere detaljer fra forvaltningen eller Børne- og Familieudvalget, om hvilke regler der kommer til at gælde, siden vi indsendte vores høringssvar,” fortæller hun.
Holstepost har forsøgt at få en kommentar fra samtlige medlemmer af Børne- og Familieudvalget. Kun Per Albertsen (A) havde lyst til at udtale sig.
”Af skade bliver man klog, og jeg håber da ikke, at det gør skade nogle steder,” siger Per Albertsen.
Der bliver også oprettet en ny vuggestue, hvor 30 procents reglen ikke kommer til at gælde, fordi man stadig mener, at der er behov for kapacitet og kompetencer i tilfælde af, at der kommer familier til området, som slet ikke snakker sproget.