Holstebro løber over med løsninger til vandplan

Vandplan 3, som skal skitsere den fremtidige sikring af søer, vandløb og kystområder, er forsinket. Holstebro kommune har løsninger klar, men de venter på planen og finansieringen fra miljøstyrelsen.

Af Simon Nørskov

Vandplan 3 skulle have været til høring i december 2019, for at kunne være klar til implementering december i år, men de fortsatte landbrugsforhandlinger har forsinket processen. Vandplanerne indeholder blandt andet en indsats for at sikre en mindre udledning af kvælstof og fosfor i kommunens vandmiljø, hvilket hænger sammen med landbruget.


Spærringer i vandløb går ud over fisk og planter i vandmiljøet, og det er blandt de mest presserende punkter i vandplanerne. Der sker ikke meget på området, men det er ikke kommunens skyld ifølge Keld Jessen fra Miljø og Teknik.

”Det er ikke, fordi vi sidder med hænderne i skødet, men vi venter på at det bliver udpeget i vandplan 3, som kommer, ja, spørgsmålstegn”, fortæller Keld Jessen og fortsætter,
”Vi har ikke pengene til det, men vi har løsningen”.

Vandrammedirektivet kommer fra EU, og pengene skal komme samme sted fra.
Direktivet for at sikre de europæiske vandområder blev vedtaget i år 2000, hvorefter medlemslandene selv skulle sørge for implementeringen. I Danmark har det ført til vandplan 1, 2 og snart 3, som løbende har sikret det danske vandmiljø. Vandplan 3 løber fra 2021 til 2027 og skulle gerne ende med, at alle direktivets krav bliver opfyldt. Men Keld Jessen er ikke videre optimistisk i forhold til planens bagkant.

”Man kunne godt forstille sig, at man ikke nåede i mål med alt det, man gerne vil, og at der så kommer en ny generation af vandplaner. Yderligere tre gange seks år”, siger han. Vandplanerne indeholder også restaurering af vandløb og vådområder samt åbningen af vandløb tidligere gemt i rør. Det er ikke sikkert, at de når det hele, men Holstebro kommune vil i hvert fald prøve.